Bilingual content/Bilinguistický obsah

Please use labels to filter out what language you want.
Prosím použijte filtery pro selekci jazyka.

28/11/2016

sk8board a Killboard - jak byt cool, trendy a v obraze

Dnes na téma statistiky, pvp a co si z toho vzít.
Nevím co politickýho říct, jen snad to, že chybou socialismu mimo jíné je, že jednou dojdou peníze i těm, které okrádáte.

Proč lidi PVPujou?
Možná si občas dáváte otázku, proč vlastně lidi ničí věci, než aby je ukradli, proč raději zabijí, než aby šli každý svoji cestou a bez ztrát. Co je vlastně motivem pro PVP aktivitu v novém edenu?

Máme tu ty klasické conflict drivery jako jsou sov, obrana svých věcí, profit, nobrainer engage při přečíslení a tradiční nuda a dlouhá chvíle...
... a pak velmi těžko nahraditelné vzrušení, ve kterém je to jako kdyby jste šli do kasina a vsadili všechno co zrovna máte s sebou na to, že tamhleta loď vás nerozseká, současně nepřiletí hejno dalších lodí a nerozseká vás a tak nějak aspoň někoho zabijete tou lodí, než vám ji někdo rozseká, protože na to jste si ji koupili a přinesli, a byla by hrozná škoda aby vás vyjammoval gang s griffinama a vy tak nemohli dělat ani hovno, protože FU!

To je všechno fajn, ale nic nezajistí káči a fame (tj. sláva) jako killboard.

Killboard je něco, co se stárá o to, aby přestože ve vesmíru nikdo neslyší nikoho křičet, protože TS2 je out of game, bylo vědět o Vašem PVP úspěchu nebo neúspěchu.


Jak to funguje?
Killboard je docela vymakaná věc, která na základě čteni z EVE API sbírá killmaily a lossmaily (to jsou záznamy pvp interakce) a tvoří z nich ucelené záznamy o tom, kdo koho čím kdy jak zabil. Jak přesně to sbírá řešit nebudu, ale počítá se s tím, že PVP hráči a korporace dobrovolně strkají své API killboardu, aby se mohli chlubit za svými úspěchy při rekrutování nových členů.

Mít zelený killboard "killboard green" = mít postivní ISK bilanci k/d

Proč je to důležité?
Killboard vypovídá o PVP aktivitách a % úspěšnosti hráčů, korporací aliancí.... třeba takový killboard, který já používám a nemusí být nejlepší, ale většina lidí kolem mě jej také používá, je zkillboard - https://zkillboard.com/character/93774499/ tady se třeba jukněte na mě, jak jsem cool.

Zkillboard umožňuje filtrování a zobrazení získaných statitistických údajů v celkem solidní formě, která pak umožňuje poměřovat si svůj e-penis mezi korporacemi a hráči. Je to důležitou vyzitkou pro PVP korporace, které si nechávají za svá PVP zapojení platit.
Pokud se pohádají dva tvrďáci na internetech v diskuzi o tom, kdo je lepší PVP pilot (místo toho aby šli duelit na sisi třeba) porovnaj si killboard, preferenčně solo (solo killy a být obětí solo killu) killboard.

Killboard vám také umožňuje FREE INTEL na kohokoliv, koho si na něm vyhledáte:
- je to člověk kterému furt chcípou špatně nafitované lodě? (v lossmailech je vidět fit, super intel, je pravděpodobné, že lidé látají ten samý fit vícekrát po sobě) Jo tak toho se bát nemusím - ENGAGE!
- je to aliance/korporace co pořád dostává přes píču a nemá žádnou pvp fitovanou loď nikde? - WARDEC, jč čas pohonit ego a předvést camper strike skill
- je to člověk co třeba byl na killu, ve kterém ale nedal moc dmg a spíš jen držel člověka na místě zatímco na něj nejspíš byly dropovány kapitalky? - CYNOBAIT, GTFO!
- hele, ten debil je suspect v jachtě, ale na killboardu všechny zabíjí vindicatorem a ještě k tomu v high secu - SUSPECT BAIT
- korporace po vás touží a slibuje vám PVP akce non stop, ale jejich KB měl poslední aktivitu před dvěma týdny - asi kecají hovna, nebo si zrovna dávají pvp, nebo na to serou nebo to serou

Proč to vlastně není důležité?
Někdo ze CCP se nechal slyšet, že by neměl nasráno z hráče co má zelený killboard, ale spíš z toho co ho má plný ztrát, ze kterých se poučil a má teď mega skill (toto platí spíš pro solo KB).
Překvapí to, ale člověk co má zelený solo KB pravděpodobně nepodstupuje přehnaná rizika a vlastně má 90% fightů vyhráno před engagem, takže jeho skill vlastně nesahá za hranice výběru easy targetu na easy win.
Člověk co naopak je risk taker, ale nelítá úplně sračky a občas se setká s úspěchem, je pravděpodobně zkušenějším pilotem.

Zelený killboard je poměrně snadno dosažitelná věc, protože killy se započítávají všem ofensivně zůčastněným, zatímco ztráty jen vám - příklad: vystřelil jsem na titana, dal mu ňáky dmg a pak byla moje loď za 10M sestřelena... titan explodoval dostatečně brzy na to, abych měl spoluúčast na killu. Moje bilance je nyní 100B kill vs 10M ztráta. KB green na dalších 99,990B ve ztrátách, gg.

Killboard výrazně nahrává rojoům lidí, kteří početní převahou likvidují cennější cíle, právě kvůli principu o odstavec výš, z tohoto hlediska se většinou opravdu hrotí primárně solo killboard, ve kterém jsou zachyceny nějaké opravdové pokusy o rádoby PVP, ve kterém nejde jen o to někde mačkat F1 když vám někdo řekne.

Podpůrní piloty z řad logistiky v KB většinou nejsou vidět, část z nich vůli tomu plaká, protože jejich KB není green - naše fleet rozbila jejich fleet, všechny jsem nějak urepoval, ale nakonec mě sundali - 3B ztráta force auxiliary, kb bilance 0 - 3B. Proto se většinou z těchto důvodů uchylují k neefektivním krokům, jako jsou používání ofenzivních dron, nebo instalace děl/ewar na lodích, kam nutně nepatří nebo škodí efektivním fitům. Takže být zachránce ostatních je o to nedvděčnější práce.
Současně to ale znamená, že pokud byl někdo repován 20ti loděmi a dal vás v 1 v 1, tak to pořád byl "solo kill".

Závěr
KB je super zdroj informací, které ale mají omezenou vypovídající hodnotu, a vhodná interpretace je na vás.
V EVE je víc než dost egomasturbátorů ve formě killboard warriors, kteří hrdině zdrhají z boje, jakmile si do všeho vystřelili a snaží se minimalizovat vlastní ztrátu. Převážně to spočívá v tom, že se člověk vplízí a whoruje na killech, pokud to jde. Ať už člověk má krvežiznivou kariéru, kde nahromadil killy za 100B nebo si jednou vystřelil do titana, první pohled bude stejný, proto je na vás, aby jste data analyzovali s pílí a nenechali se unést předsudky.
Pokud chcete vylepšit killboard a pohladit svůj e-penis, vyzkoučejte nějakou public fleet jako spectre nebo bombers bar, korporaci/sobě riskujete 30M za řadový fit a poravděpodobně sundáte věci za biliony.

No comments:

Post a Comment