Bilingual content/Bilinguistický obsah

Please use labels to filter out what language you want.
Prosím použijte filtery pro selekci jazyka.

24/04/2017

Na obzoru: Endless Space 2

Tak už je to nějaký ten pátek co je otevřeně na internetech k dispozici alpha verze nekonečného špajzu (čti endless space) vol. 2.
Je to pořád jen alpha verze, takže občas mohou padat hejty na to, že to nešlape jak by mělo a to je naprosto v pořádku, s tím se počítá.
Samozřejmě že early access věci převážně nesnáším, ale naštěstí si to koupil kamarád a já to mohl nezávazně vyzkoušet (věc na zamyšlění, možná by se neměla prodávat nedodělaná hra, ale spíš se rozdávat jako demo zadarmo, obzvlášť pokud se stejně nedá dohrát, ale někteří prodávají hry co se nedají (do)hrát i jako hotové, to zase taky není nic nevšedního.)
No, ale vydání se blíží a s ním i kvalita hry se celkem drží a tak nějak i poklidně stoupá. Studio je komunikativní, umí napsat patch note, ukázat roadmapu a něco dělat, dále reaguje na forum podněty a snaží se zapojit hráče do tvorby pomocí svého games2gether frameworku.

Endless špajz 1

Já osobně hraji endless space moc rád, vedlo to dokonce i k zakoupení hry na steamu, za účelem hraní s opravdovými lidmi, ale lidi na to srali, kamarád Matěj tu hru hejtí, prý v ní jde o hovno a hovno se v ní děje, a on se nemýlí, je to taková divná paralelní tahovka - hraje se na kola, ale hráči ona kola hrají najednou, paralelně. Samotné vesmírné bitvy stojí ve hře úplně za hovno, protože míra interakce hráče s probíhajícím bojem je mizivá. Může jen říct co by se cca mělo dít a pak blbě čumět, ale pomohlo mi to uvědomit si, že kvůli tomu tu hru nehraji, baví mě prostě managovat systémy, produkovat jednotky, sypat je na nepřátele a optimalizovat za běhu... a tak. Takže pro RTS frajery co mikrují jako o ižovt je to na piču hra, pro lidi co k tomu maj vzádu puštěný EVE je to příjemná oddechovka, kde vám zase tolik neuteče.

Nové featury v 2. díle

Pokud jste byli nadšenci prvního dílu, druhý díl vás částečně zklame restrukturovaným rasovým zastoupením, kde někteří moji favoriti byli rasisticky ponížení na nějaké neutrální NPC k nabrání a spolupráci, ale jinak vás zaujme zajímavým pokusem o integraci části mechanik z endless legend do endless spajz, tot specificky influence a politika.

Politikaření skrze různá státní zřízení a zákonodárné praktiky vám umožní zeflexibilnit jakoukoliv rasovou volbu pro potřeby aktuální hry ať už potřebujete bát pacifistický craver nebo ekologický united empire, všechno se dá zařídit a tak odpadá rasová optimalizace specificky určená různým herním praktikám a je nutné je zavést politikařením. Systém působí promyšleně a propracovaně, ale určitě ještě zažije nějaký balancing, některé věci jsou teďka prostě op a některé už tolik ne.

Na co se těšit

Těšit se můžete na nové ksichty, z nichž už je pár uveřejněných a do alfy zapracovaných, pár nových mechanik, nový kabát pro mechaniky staré, a celkově nový herní zážitek, který se od staré hry liší, ale převážně v dobrém

Čeho se bát

Bát se můžete DLC, očekávám, že jako u endless legend se nyní komerčně orientované studio odkoupené SEGA pokusí vytěžit z vaší peněženky maximum, ačkoliv u prvního dílu byl například pouze jeden datadisk a další "rozšíření" byla formou bezplatných patchů u endless legend byla DLC poměrně četná řada.

Že to s váma stejně jako jedničku nebude chtít nikdo hrát, protože ty hry jsou dlouhý a ačkoliv je tam dost random elementů, aby to nebylo repetetivní, je to celkem repetitivní, vůbec nechápu co mě na tom baví, ale baví mě to.
Žeru to mnohem víc než třeba stellaris, asi proto že řadu repetitivních úkolů mohu automatizovat. Kdežto ve stellaris bych se uklikal.

No comments:

Post a Comment